Victoria Gjestgiveri
Tordenskjoldsgate 1
3970 Langesund
Tlf. (+47) 35 97 32 54
Mail: post@victoriagjestgiveri.no

Historie

 

Victoriagården - Fra patrisierhus til restaurant og gjestgiveri

 

Victoriagården er et av Langesunds eldste hus og har en meget spennende historie. Antagelig oppført omkring 1670 av Christen Pedersen Lund. 

På denne tiden etablerte Lund seg i Langesund som trelasthandler, kaptein på egne skuter og ikke minst verftseier. Ute på «werven» på Smitangen lot han bygge en rekke defensjonsskip, som er væpnede handelsskip som stilles til kongens disposisjon i ufredstider. 

 

Han eier også flere byggegrunner i Langesund og gårder i Bamble. Etter Christen Lunds død i 1705 overtar hans bror Jørgen P. Lund verftet. Han gifter seg sågar med enken etter broren, Helvig Hansdatter Møller. 

 

I årene 1711-1713 leverer verftet 3 snauer, 2 fregatter og 2 sjalupper, bl.a. «Løwendahls galley». Jørgen Lund konstruerte skipet, bedre kjent som «Kattegats skrekk», i nært samarbeid med kaptein Petter Wessel Tordenskiold. Vi kan trygt si at brødrene Lund var «småkonger» og forestille oss at de sprader i byens streder iført pudret parykk, silkegevanter med diamantknapper, korte bukser og lange sokker à là Solkongen i Versailles. 

 

Gården fortsetter å være i Lund-dynastiets eie frem til 1760, da kjøpmann, trelasthandler, reder og etterhvert eier av Langesund grunn, Jacob Cudio kjøper den. Cudrio pusser opp gården omkring 1800 i nyklassisisme, slik den fremdeles fremstår i dag. 

 

Etter ham arver stesønnen, Jacob Cudrio Hansen gården, som i 1833 gifter seg med Eulalia Sophia Jessen. Deres sønn, kjøpmann og verftseier Georg Jessen Hansen arver gården. I 1860-årene kjøper han Langesund grunn og er mange år også ordfører i byen. 

 

Da nabogården Hotel Langesund brenner i 1904 kjøper innehaveren, Regine Christensen gården av daværende eier, skipsfører Haagensen og fortsatte virksomheten der, under navnet Victoria Hotel. 

 

I artikkelen Nabobyen fra 1917 av Knut Hamsun, en slags miniatyr av Markens grøde, kan en lese om livet i småbyen Langesund. Hamsun tok alltid inn på et hotell som het Victoria og så gjorde han også her. 

 

Artikkelen, om enn dramatisert og med noe omskrevet persongalleri, er vel antagelig en fortelling om Jacob Cudrio, kalt Madam Jasko, og beskriver også hotellet han bebor og ikke minst Wrightegaarden vis-å-vis. Her er et lite utdrag og kanskje Victorias første anmeldelse: «Jeg ble vist til et hotell og går dit, da jeg kommer til døren vender jeg om. Det er et nytt hus, det har «beliggenhet» og store vinduer, det står to gnistrende kuler av sølvglass ved havegrinden. Jeg søker ned til sjøen igjen og finner et hjertelig lite «Hotell» med lav dør, der går jeg inn og får mat. Hjemlig og godt, uten bordoppsats. Maten var ikke stas, men fisk. Konen hadde tørkle på hodet. 

 

På veggen henger Jerusalems ødeleggelse og en herlig fullrigger for seil. Konen småprater med meg, hun er litt fet og dertil gammel, men ren på hendene. Gulvet er hvitt av sand.» 

 

Velkommen til Victoriagården!